O firmie
„Życiem rządzi przypadek, trzeba nauczyć się łapać chwile. I myśmy ją po prostu złapali”.
Tak, bez zastanowienia odpowiada na pytanie „jak to się wszystko zaczęło” współzałożyciel i współwłaściciel Cukierni „Jagódka” – Zbigniew Wala. Drugim współzałożycielem jest Bożena Wala, prywatnie żona Zbigniewa. To właśnie ona jest często inspiracją dla tworzenia naszych niepowtarzalnych smaków i receptur, które przywołują wspomnienia z rodzinnego, przepełnionego zapachów słodkich wypieków domu.
Nasza cukiernia jest od początku budowana przez jedną rodzinę. Obecnie zarządzana jest już nie tylko przez rodziców, ale również przez córki. A na przestrzeni lat staliśmy się dużą firmą, z solidnymi zasadami.
„A wszystko zaczęło się 13 października 1991 roku”…
Na początku zatrudnione były 4 osoby, teraz ponad 100. Pierwsze ciasta sprzedawane były w małym pomieszczeniu w urzędzie miasta. Teraz wypieki można znaleźć na Śląsku, w Małopolsce, w Opolskim. Wysyłamy je również do Włoch, Niemiec i Czech!
Sukces naszej cukierni to oddanie i ciężka praca wielu ludzi. Niektórzy nasi pracownicy są z nami od samego początku. A dzięki pracy wysoko wykwalifikowanych cukierników powstają doskonałe produkty.
„Postanowiliśmy stworzyć miejsca, gdzie będzie niepowtarzalny klimat, dobre ciasto, nasze własne lody, wino… miejsce takie jak kiedyś… żeby się zatrzymać”.
I z takich powodów powstała pierwsza Cukiernio-kawiarnia „Jagódka”. Magiczne miejsce – idealne do spędzenia czasu we dwoje, w grupie lub w samotności. Teraz mamy cukiernio-kawiarnie w Olkuszu, Skawinie, Wieliczce, dwie w Jastrzębiu Zdroju oraz w Raciborzu, Wodzisławiu i Rybniku.
„W cukiernictwie stworzyliśmy nową jakość, wyczarowaliśmy niepowtarzalne, własne produkty i ciągle pracujemy nad nowymi…
Jagódka… czar słodyczy!